Introducció a la Moneda Lliure Ğ1

La Ğ1 se l’anomena Moneda Lliure ja que està basada en les mateixes llibertats que el programari lliure. És una moneda nascuda el 2017 a França, i és la primera vegada que es posa en pràctica la Teoria Relativa de la Moneda (TRM), escrita el 2014 per Stephane Laborde, que proposa un nou sistema de creació i redistribució monetària.
Bàsicament, la podríem definir a través de dos principis:

 

Equitat

La co-creació democràtica

Totes les persones, pel simple fet d’existir, creen la mateixa quantitat de moneda diàriament. Aquesta quantitat s’anomena Dividend Universal i té un efecte de re-distribució monetària constant.

Descentralització

La xarxa de confiança

La Ğ1 és una moneda descentralitzada. Compta amb una blockchain associada a una Xarxa de Confiança per a mantenir la moneda de forma segura i distribuïda.

 

ALERTA!: A diferència de la gran majoria de cripto-monedes, la G1 ha estat dissenyada per a no ser trobada a cap mercat d’especulació monetària. La seva funció és la d’intercanviar temps, serveis i productes.

Glossari de conceptes

Abans d’explicar-te com funciona la Moneda Lliure G1, et fem 5 cèntims sobre alguns conceptes que llegiràs en les properes pàgines:
· Juna / Lluna: Formes d’anomenar la G1. Exemple: El cafè val 5 junes
· Dividend Universal (DU): La quantitat de G1 que rep diàriament cada membre de la xarxa de confiança. Es recalcula cada 6 mesos.
· Xarxa de Confiança: En anglès, Web of Trust (WoT), és el sistema de certificacions i membresia en el que es basa la G1.
· Duniter: Programari que emmagatzema i gestiona la blockchain i les dades de la G1.
· Cesium: Aplicació que s’utilitza per gestionar el teu compte, fer pagaments en G1 o certificar a nous membres.
· Blockchain: La “cadena de blocs” que fan servir totes les criptomonedes que les fa infalsificables i descentralitzades. + info
· Criptomoneda: Monedes digitals que utilitzen una blockchain. Exemples: Bitcoin, Faircoin, Ethereum, Monero, etc. + info

1. El Dividend Universal (DU)

Així com l’euro és creat pel Banc Central Europeu i les principals cripto-monedes es creen a través del minatge, la moneda lliure la creen les persones. El concepte Dividend Universal ve de divisió ja que  significa una porció de la massa monetària, i universal perquè és distribuïda de forma uniforme a cada membre, sense cap distinció.
El concepte està teoritzat a la Teoria Relativa de la Moneda (TRM) de Stephen Laborde, proposant una fórmula matemàtica per definir-lo. Aquesta fórmula permet l’estabilització de la moneda i la distribuició justa que us expliquem a través d’aquest cicle:

TOTHOM CREA LA MATEIXA QUANTITAT DE MONEDA

Cada individu crea un Dividend Universal (DU) al dia, que és un percentatge de la quantitat total de moneda.

AUGMENTA LA MASSA MONETÀRIA

La quantitat de moneda en circulació creix, degut a la creació monetària mitjançant el Dividend Universal (DU).

Augmenta aproximadament un 10% cada any.

ES RECALCULA EL DIVIDEND UNIVERSAL

Cada 6 mesos (cada equinocci), es recalcula el Dividend Universal.

Al ser un percentatge de la massa monetària total, si aquesta augmenta, el Dividend Universal també puja.

En l’equinocci de primavera de 2024, el DU va passar d’equivaldre de 10,78 Ğ1 a 10,91 Ğ1

ES RE-DISTRIBUEIX LA MASSA MONETÀRIA

Com que tothom pot rebre el DU, tothom convergeix cap al mateix percentatge de massa monetària… fomentant els intercanvis i evitant que la moneda sigui una mercaderia.

2. La Xarxa de Confiança

La xarxa de confiança és una solució descentralitzada per evitar que alguna persona tingui més d’un compte i que, per tant, crei més monedes/valor que la resta. Com ja hem dit, la creació de la moneda lliure és i ha de ser idèntica a totes les persones. Hi ha dos tipus de compte:
1. Moneder simple: cada individu o col·lectiu pot tenir els que vulgui. No rep el Dividend Universal.
2. Compte membre: cada individu pot tenir-ne només un. Crea diàriament un Dividend Universal.

 

Duniter, el programari que fa funcionar la Ğ1, és qui s’encarrega de validar les noves sol·licituds de comptes membres. Per fer-ho, ha de comprovar que es compleixin aquests principis:
  • Cada candidatura ha de ser certificada per 5 ‘comptes membre’ com a mínim.
  • Les certificacions caduquen i s’han d’anar renovant cada 2 anys.
  • Cada membre pot certificar fins a 100 altres ‘comptes membre’.
  • El compte ha de poder estar a 5 salts del 80% de membres de la xarxa. Això evita que s’estengui de forma lineal i afavoreix el creixement circular, en definitiva, molt més segur.

3. La Llicència Ğ1

Aquesta llicència és la que s’encarrega de fer efectiva i segura la xarxa de confiança. Si ja estàs pensant en certificar-te i començar a co-crear el Dividend Universal, primer hauràs de llegir i complir amb la llicència.
 Respectar la Llicència Ğ1 és…
No crear més d’un compte membre
Només pot haver un sol compte co-creador per ésser humà.
Descarregar i guardar bé el fitxer de revocació
En cas d’oblidar les contrasenyes, necessitaràs aquest arxiu per deixar de co-crear el Dividend Universal i poder crear un altre compte membre.
Certificar només a éssers humans que coneixes bé
Que puguis reconèixer, tinguis vàries formes de contactar-lo i que tinguis algún conegut en comú.
Certificar (i renovar la certificació) només a qui accepta i compleix amb la Llicència Ğ1
La salut i seguretat de la xarxa de confiança afecta i depèn de tota la comunitat.

Vols començar?

Aquí els primers passos:

Descarregar l'aplicació Cesium o Ğ1nkgo

Versió integral (Cesium):

L’aplicació Cesium, és un software creat per poder gestionar el teu compte, tal com podria ser l’aplicació o web per gestionar un compte bancari. Allà t’hi pots crear un compte, fer una transferència, veure els darrers moviments, certificar les teves companyes o saber informació sobre la moneda: quin és l’actual valor del DU, quants membres hi ha a la xarxa, etc.

Descarregar: Vés a cesium.app, allà hi trobaràs varies opcions: el programa per ordinador (Linux, Windows, MacOs), l’aplicació pel mòbil (Android, iPhone) o com a extensió del navegador (Firefox, Brave, Chrome).

Versió ràpida (Ğ1nkgo):

L’aplicació Ğ1nkgo és menys complerta però més fàcil i ràpida. Si Cesium és similar a una aplicació del banc, Ğ1nkgo seria similar a una targeta de crèdit o un datàfon.

Utilitzar: S’utilitza de forma online en aquest enllaç: g1nkgo.comunes.org o també la pots descarregar per a mòbils Android apretant aquí.

Crea't un compte 'moneder simple'

A través de l’aplicació Cesium, podràs crear-te un ‘compte membre’ o un ‘moneder simple’. En cas que decideixis crear un moneder, sempre estaràs a temps de convertir-lo en un ‘compte membre’ per poder rebre el Dividend Universal (DU), en cas d’estar certificat per 5 persones seguint les normes de la xarxa de confiança.

Segueix les instruccions. Hauràs de crear dos contrasenyes (identificador i frase) que no pots oblidar. Un cop crea’t el compte pot omplir d’informació el teu perfil o veure la teva clau pública, que és com el codi IBAN, és a dir, un codi que hauràs de compartir amb qui vulgui pagar-te. Si la comparteixes pel fòrum o el grup de telegram, segur que hi ha algú que et fa una petita donació per a que comencis a jugar.

A través de l’aplicació Ğ1nkgo, no cal que posis cap contrassenya. Automàticament et crearà un compte únic per al teu dispositiu. Segueix les instruccions per saber més. Aquí teniu una guia en pdf: Guía de usuario G1nkgo V121.

Intercanvia productes en Ğ1 Moneda Lliure

Vés a l’apartat Eines d’aquesta web i trobaràs informació i enllaços d’aplicacions de compra i venta com Girala.net, Gchange.fr, Airbnjune.org.

Participa i troba 'junistes' a prop teu!

 A l’apartat Comunitat d’aquesta web trobaràs informació i enllaços dels canals de comunicació més utilitzats en el moviment Ğ1 del nostre territori.

Coneix gent interessada i implicada. Hi ha molta feina a fer, entra i participa! Entre totes tot!

Vols saber més?

Aquí alguns enllaços amb més informació:

· Web en castellà: moneda-libre.org

· La Teoria Relativa de la Moneda (TRM)

· La Teoria Relativa de la Moneda en detalle (TRM) [Resumen]

· La TRM explicada a los niños

· Video-tutorials, xerrades i més (Peertube): tube.p2p.legal

· Entrada a la wikipedia

· Radio G1 de Uakix TV